Er zijn  1 bezoeker(s)
 
Welkom op SoShe

wij zijn het nieuwste internetplatform voor lesbische, bisexuele en heterovrouwen. Jullie kunnen to the point informatie verwachten op het gebied van cultuur, entertainment, lifestyle en trends. Dit alles brengen wij met een gezonde dosis humor. Elke twee weken worden de onderwerpen vernieuwd. Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers. Bekijk hiervoor de advertenties in de nieuwsbrief.

Veel plezier op SoShe!
Inloggen op SoShe Profielen
Nickname
Wachtwoord

Single of the month
Memory Game

Nieuwsbrief

Naam
E-mail

Jouw naam
Naam geliefde
 

Advertentie

Gambia the Smiling Coast

Algemene informatie
Gambia (officieel: Republic of The Gambia) ligt op de uiterste westpunt van Afrika aan de Atlantische Oceaan. Gambia is met een oppervlakte van 11.300 km² het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Gambia is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. Van oost naar west meet Gambia ongeveer 320 km. Van noord naar zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km. Gambia wordt aan drie kanten ingesloten door Senegal. De 400 kilometer lange kustlijn bestaat uit eindeloze zandstranden en landinwaarts is er oerwoud. Een bezoek aan het binnenland mag tijdens je bezoek aan Gambia absoluut niet ontbreken.

Gambia telde in juli 2004 ruim 1,5 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 137 inwoners per km² en Gambia staat daarmee op de vierde plaats van dichtstbevolkte landen van Afrika. De meeste Gambianen wonen in de kuststreek, waar ook de grote steden liggen. De meeste inwoners heeft Serekunda, ongeveer 200.000.


Engels is de officiële taal in Gambia. Op de scholen wordt ook Engels onderwezen, het onderwijs is echter niet verplicht. Daarnaast bestaat er een veelvoud aan dialecten of stamtalen als Mandinka, Wolof, Fulani, Dyda, Serer en Serahule.

De vlucht vanaf Schiphol naar de luchthaven van de hoofdstad Banjul, Yundum Airport, duurt ongeveer 6 uur.

Historie
In de 14e eeuw kwamen de Europeanen al naar West Afrika om te zoeken naar goud. Door de eeuwen heen werd Gambia bezet door de Fransen, de Engelsen en zelfs deels door de Nederlanders. Aangevoerd door de Portugezen werd in de 16e eeuw de slavenhandel de drijfveer voor de Europeanen. In 1965 kwam er een einde aan de Engelse bezetting en werd Gambia onafhankelijk. Over de slavenhandel is door Alex Haley een boek geschreven dat later ook verfilmd is: Roots, over het leven van Kunta Kinteh.

Gambia is nu een republiek met aan het hoofd een president. Sinds 18 februari 1965 is het een zelfstandige staat. Op 24 april 1970 werd de republiek Gambia uitgeroepen.


Dit beeld hoort bij Roots en is gemaakt in Juffureh, de geboortplaats van Kunta Kinteh

Klimaat
Gambia heeft een subtropisch klimaat, dat twee hoofdseizoenen kent. Het droge seizoen is van half september tot eind mei, het regenseizoen ligt tussen juni en half september. In het regenseizoen is de luchtvochtigheid hoger en vallen er laat in de middag, 's avonds en 's nachts korte, maar hevige, regenbuien.

Flora en fauna
Dankzij het subtropisch klimaat is er een zeer afwisselende vegetatie, waarvan de mangrovebossen het meest indrukwekkend zijn. Gambia is geen 'wild' bestemming zoals bijvoorbeeld Kenia, Zimbabwe of Tanzania. Het is wel een paradijs voor (roof)vogelliefhebbers. Er zijn zo'n 450 verschillende vogelsoorten. Daarnaast zijn er apensoorten die overal in het land voorkomen. Verder zul je regelmatig varanen, hagedissen en zelfs krokodillen tegenkomen. En menig insect natuurlijk... Vergeet dus niet malariatabletten mee te nemen en je te laten inenten. Meer info hierover vind je op http://www.travelclinic.com/.

 

Religie
De belangrijkste religie in Gambia is de Islam. Deze godsdienst wordt vaak gecombineerd met lokale tradities en de viering van de godsdienst oogt kleurrijk en feestelijk.

Bevolking

In Gambia leven veel verschillende stammen in vrede naast elkaar. De grootste stammen zijn de Mandinka en Wolof. Er is weinig criminaliteit en de mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk. Bereid je er echter wel op voor dat er zogeheten hustlers of bumster zijn. Deze kom je vooral tegen in de toeristische gebieden. Dit zijn voornamelijk mannen die je aanspreken op straat en langs het strand en die je vanalles aanbieden: taxiritten, excursies, verkoopwaar en alle andere dingen waarmee ze geld zouden kunnen verdienen. Ze zijn erg vasthoudend en dit kan op sommige mensen heel vervelend overkomen. Als je echter vriendelijk nee blijft zeggen of gewoon doet alsof je niets hoort, zul je merken dat het na een paar dagen steeds rustiger over straat gaan wordt. Je krijgt dan alleen af en toe nog iets te horen in de geest van "It's nice to be nice".

De bevolking staat overigens niet negatief tegenover homosexualiteit, maar het is niet aan te raden hier over te beginnen of om dit te laten blijken, gezien dit leidt tot oneindige discussies. Je hebt wel wat beters te doen tijdens je vakantie.

De plaatselijke bevolking, die leven in Compunds

Keuken
Gambia staat bekend om de verse vis. De lokale specialiteiten zijn de Lady Fish en de Butterfish. Vooral de laatste is een aanrader. De vis wordt opgediend met geurige rijst en groenten, maar ook friet is volop verkrijgbaar. In de badplaatsen zijn bijna alle internationale keukens vertegenwoordigd: Chinees, Italiaans, Libanees, maar je kan hier ook perfect sushi en tapas eten.

Excursies
Als je in Gambia bent, kun je via verschillende organisaties excursies boeken. Dit kan bijvoorbeeld via Arch Tours ofwel Abdul Safari http://www.abdulsafari.nl/ en Gambia Tours http://www.gambiatours.gm/.

Aanraders zijn South Gambia Special, Banjul City Tour en Roots. Zit je in (de buurt van) Kololi, dan is het Bijilo Forest Park een trip die je makkelijk zelf kan doen. Je kan er te voet heen en je ziet hier veel apen (je mag ze eigenlijk niet voeren, maar neem ongezouten pinda's mee en zeg tegen de gids dat je niet wist dat het niet mocht), vogels en vlinders. En natuurlijk schitterende natuur.

Hotels en restaurants

Over het algemeen zijn alle hotels en restaurants in de touristische gebieden van redelijke tot goede kwaliteit. Als tip voor een hotel: Senegambia Beach Hotel in Kololi http://www.senegambiahotel.com/, een mooi hotel aan het strand op een goede locatie met veel faciliteiten, prima eten, leuke animatie en zeer vriendelijk personeel. Dit hotel heeft een hele grote, goed bijgehouden tuin met veel vogels, apen en varanen.

Het beste restaurant in de buurt: Ali Baba Garden (even de hoek om bij Ali Baba (voorkant heeft een andere, mindere keuken)) http://www.freewebs.com/alibabarestaurant/. Prima eten voor een goede prijs, eveneens zeer vriendelijk personeel en een fijne sfeer. 's Avonds is er live muziek.

Nog één ding: als je naar Gambia op vakantie gaat, neem dan wat dingen mee voor de kinderen daar zoals pennen, stiften, schriften of snoep. Je zal veel kinderen er heel blij mee maken!

Inzender: Astrid


 

Advertentie

De goedkoopste reizen op een rijtje. Voor stedentrips van korte duur, maar ook voor lange periodes. Klik hieronder voor meer informatie en keuzes uit landen en steden.

Klik hier
Advertentie

Wil je voor een faire prijs luxe op vakantie met je vriendin? Er even gezellig tussenuit in een zonnig land? Klik hieronder voor meer informatie.

Klik hier
Archief
Reisverslag Malta
Gambia the Smiling Coast
Ibiza the place to be?

sitemap | disclaimer | links
© SOSHE 2006